Kvapka potešenia nielen v podobe tekutín
Ako sa hovorí, keď ponúkajú, ber! Prijali sme pozvanie na tasting menu do krásneho podniku v centre Bratislavy, ktorý je preslávený tekutým šťastím v podobe tankového piva Pilsner Urquell. To, že má Pilsner Urquell v podniku svoje špeciálne postavenie, je koniec-koncov podčiarknuté medenými tankami v interiéri podniku, ktoré zapadajú do klímy reštaurácie. A tá je po vizuálnej stránke vskutku prekrásna!
Art Deco a prelínanie interiéru
Že sa Liquid Factory odlišuje od ostatných pubov v meste, môže návštevník spozorovať už po vstupe do jeho priestorov. Spojiť charakter pubu a prvkami Art Deca môže byť pre niekoho neľahkou úlohou, no Liquid Factory je krásnym príkladom toho, že nič nie je nemožné. Medené tanky s tekutým zlatom do celkovej klímy zapadli ako „riť na šerbel“. To zásadné však prichádza po tom, ako sa priblížite k baru. Z jemného prítmia sa zrazu ocitnete v presvetlenej galérii rastlín a svetiel, ktoré predstavuje (aspoň podľa mňa) srdce celého konceptu. Takto si predstavujem prostredie v centre hlavného mesta, kde si dáte dobrý moderný slovenský tapas, remeselné pivo či drink a doslovne „ujdete“ pred betónovou džunglou vonku. Uau!
Pub je priestranný, veľký, viete si vybrať miesto podľa charakteru konkrétnej miestnosti a každá z nich má úplne iný vibe. Uau!
To, čo musím ešte osobitne podčiarknuť je výber hudby. Nepotrebujem nasilu chváliť, ale naozaj tam zapadla ako puzzle a dotvorila celkovú klímu podniku.
Slovenský tapas s modernými prvkami
No ale poďme k jadru veci – jedlo.
Jediná jedna chyba toho celého – malý žalúdok.
Pri prejdení menu od snackov, cez „Great Meals“, „Greater Meals“ až po dezerty, mi zasvietila kontrolka „Houston, máme problém“. A veru že bol, problém vybrať z tak vytunenej ponuky (nanešťastie, veď tu nie sme poslednýkrát!).
Chef Stanko Sith pristupuje k tradičným jedlám z iného uhľa pohľadu, čo sa odzrkadľuje vo výbere (ne)bežných surovín v „bežných“ jedlách.
Ako príklad uvediem tatarák, pre ktorý v drvivej väčšine kuchári volia sviečkovú. On však pre jeho prípravu zvolil inú časť maska a vybral si…. A vieš čo? Choď tam a uvidíš! Ak si totiž myslíš, že ťa pri tataráku nemá čo prekvapiť, si (chvalabohu) na veľkom omyle a tento tatarák je tomu krásnym príkladom. Výborne dochutený, opäť sú v ňom síce tradičné ingrediencie, avšak doladené inou formou. Nepotrebuješ otravné mištičky na doťukávanie, vyšperkované ne-bíč-ko. Ako čerešnička na torte bol kváskový chlieb z dielne Oli’s (Oliho pekárenské bistro – ak si tam nebol, googli, instagramuj). Veľké plus za podporu ďalšieho vydareného konceptu.
Ak máš rád pečenú kačku s kapustou a knedľou, tak určite skús aj ich kačacie krokety. V poradí druhé predjedlo nás totiž ohúrilo okrem vizuálu i chuťou, ktorú ukrývalo pyré spolu s horčicovými semiačkami navrchu. Opäť tradičné netradičným spôsobom a opäť ostáva iba skloniť klobúk.
Ak by som mala definovať pojem „pekné jedlo“, ukázala by som fotku tohto Sous-Vide Flank Steaku. Na tanieri môžeš nájsť prelínanie chutí cvikle v troch variáciách – pyré z červenej zaúdenej cvikle, šalátik z nakladanej cvikle a konfitovanej zlatej cvikle, ktorá je ukrytá pod zemiakovou espumou. Všetky prvky na tanieri (spolu s výraznou chuťou demi glace) tvoria nielen vizuálne umelecké dielo, ale najmä to chuťové, a musím vypichnúť práve akcent chuti pyré. Uau. Odsrkla som si zo Spritzu, a ideme ďalej.
Dezerty tvojho detstva, ale zásadne inak
Poviem to tak ako je, jedno hlavné jedlo muselo ustúpiť dezertu. Sladké je niečo, čo si zaslúži osobitnú kategóriu, a to aj na poli pubov. Prečo si teda vyberať, keď môžeš skúsiť oba!? Opäť sa ukázalo, že vesmír je v rovnováhe, pretože som sa o ten svoj nemusela deliť. Také šťastie však nemal môj sparing-partner, ktorému som lyžičkou ďobla do toho jeho 😀
Aj ty máš spojené detstvo s dukátovými buchtami v školskej jedálni a termixom na desiatu? Tak si opráš spomienky v podobe týchto vypalovákov, ktoré ti ponúka chef Stanko Sith svojím signature prevedením.
Nebudem tu prezrádzať, akú surovinu používa vo svojom termixe s malinovým želé, ale napoviem ti, že to opäť nemá nič spoločné s bežne využívanou surovinou v tomto recepte a tie malé „guličky“ na vrchu ťa rovnako príjemne prekvapia.. Ak si nejedol ako dieťa termix, s tými guličkami si sa stretol určite, ale opäť v inej forme J Super nápad.
Brioška naoko pripomínajúca dukátové buchtičky bola mojou voľbou. Zbožňujem brioškové cesto, zbožňujem slivkový džem, zbožňujem vanilkové krémy, zbožňujem bielu čokoládu.. A tu hľa, všetko na jednom tanieri. Je toto nebo? Lebo podľa mňa áno. Slivkový džem tomu dodával iný pohľad a poviem ti to tak ako je – zjedla som ten dezert celý…a úplne sama…Mňam.
Tekuté potešenie
No áno, už z názvu podniku je asi zrejmé, že priestor pre výber piva či drinku bude široký a to so sebou prináša pomerne veľa prekážok – ktorý vybrať?! Ako sme si už stihli za existenciu podniku všimnúť, voľba vždy padne na tú krásnu plzničku, šnyt či bezchybne načapované mlieko. Ale tam to predsa len nekončí! A preto sme siahli po iných hviezdach a okrem Campari, ktoré milo prekvapilo a určite odporúčame (na fotke vidíš verziu so sódou), išla ruka po Pink Spritz (baby pozóóóór, nielen dobre vyzerá, ale i chutí) a Voľba Sládkov.
Všetky tri tekutiny výborné – menu je ako pole pre pohodový večer s kamarátmi preferujúcimi rôzne druhy drinkov priam stvo-re-né! Pomyselným prstom ukazujem aj na remeselné drinky či limonády, v ktorých môžete nájsť plnú škálu chutí a kombinácií, pričom v ponuke určite nájdete špecialitky, s ktorými ste sa ešte nestretli.
Záver
V prvom rade jedno veľké nefalšované ĎAKUJEME za príležitosť skúsiť niečo tradičné netradičnou formou. Liquid Factory v sebe ukrýva niečo, s čím som sa doteraz v meste nestretla. Odchádzala som odtiaľ s úsmevom na perách, celý koncept je dotiahnutý do najmenšieho detailu, od interiéru, cez jedlo a drinky (!), hudbu, až po VÝBORNÝ staff, ktorý celkový dojem našej návštevy iba podčiarkol.
Chef Stanko Sith svojou rebéliou k výberu surovín pri tradičných jedlách láme nastavené hranice gastronómie, pretavuje ich na svoj obraz a vyzdvihuje úroveň bratislavskej gastroscény. Prosím, berte túto recenziu ako skutočný a nefalšovaný feedback ľudí, ktorí majú radi top jedlo, dobrú hudbu a ľudský prístup. Už dnes viem napísať čiernym na biele, že sme v Liquid Factory neboli poslednýkrát a odporučím ho každému, kto bude mať chuť zažiť niečo netradično-remeselné s dobre načapovaným pifkom a kvalitným jedlom.
Cestu do Liquid factory nájdeš aj na našej gastro mape.
Text & foto : Bajonetta