Kura / broskyňa / syr – prerobený veterán

772

Myšlienkou tohoto receptu, bolo prerobiť starú slovenskú gastro klasiku – kura, broskyňa, syr a pokúsiť sa mu vdýchnuť novú „dušu“. Základnou surovinou je 24 hodín marinované, jemné zaúdené kura, pečené vcelku na lesnej postieľke. Celkový dojem dopĺňajú ryžové arancini so syrom Vršatec a broskyňové pyré.

Ale viac už v recepte…

Ingrediencie

Na kura :

  • 1 x  celé kura najlepšie z dvora alebo od farmára
  • Marináda / soľný roztok – soľ 100 g, med 40 g, voda 2 litre, bobkový list 3 ks, koriander celý 5 g, rozmarín čerstvý 10 g
  • Smrekové vetvičky a lúčne seno
  • Olivový olej 30 ml
  • Ghee maslo 30 g

Na Arancini :

  • Arborio ryža 200 g
  • Šalotka 50 g
  • Olivový olej 30 ml
  • Tymian čerstvý 10 g
  • Biele suché víno 100 ml
  • Cesnak 2x strúčik 
  • Maslo 60 g
  • Kurací vývar 400 ml
  • Syr Vršatec 70 g
  • Vajce domáce 3 x
  • Panko strúhanka 120 g
  • Ghee maslo 100 g
  • Kačacia masť 100 g
  • Soľ a korenie

Na broskyňové pyré :

  • Broskyne čerstvé alebo kompót domáci 500 g
  • Čerstvé čili papričky zbavené semienok, podľa chuti 
  • Bazalka čerstvá 10 g
  • Maslo 80 g
  • Soľ 
  • Med 20 g

Na ryžovú penu :

  • Mlieko ryžové 200 ml
  • Soľ

Na syrový chips :

  • Syr Vršatec 100 g

Postup

Kura

Umyté a očistené kura naložíme do soľného roztoku, ktorý sme si pred tým prevarili a následne schladili. Necháme marinovať cez noc prípadne 24 hodín. Pred pečením ho trochu opláchneme a vysušíme. Nožom ho predelíme pozdĺž na 2 polovice. Polovice kurčaťa položíme na postieľku zo sena a vetvičiek v zapekacej mise. Vrch osolíme a potrieme olejom a ghee maslom. Zapálime suché seno tak, aby začalo poriadne dymiť a hneď prikryjeme misu. Takto pečieme pri 150 °c zhruba 70 minút . Potom misu odkryjeme, kura polejeme výpekom a zapečieme na 200°c zhruba 20 minút.

Arancini

Na oleji postupne orestujeme šalotku, cesnak, tymian a ryžu. Podlejeme vínom, necháme vypariť alkohol a pridáme vývar. Dochutíme soľou a korením. Ryžu varíme al dente. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, maslo a odstavíme. Ryžu necháme vychladnúť. Následne tvarujeme guľky, ktoré obalíme vo vajíčku a strúhanke dva krát. Vyprážame na ghee masle a kačacej masti do zlatista.

Broskyňové pyré

Bazalku, čili a broskyne rozmixujeme do hladka a privedieme k varu ,dochutíme soľou, medom a maslom.

Ryžová pena

Ryžové mlieko osolíme a pomocou trysky na kávovare ho speníme pričom servírujeme len vrchnú časť – penu.

Syrový chips

Vršatec si najemno nastrúhame a na pekáči, kde máme papier na pečenie urobíme malé kruhy. Pečieme pri 170 °c do zlatista. Necháme v izbovej teplote vychladnúť.

Recept pripravil Daniel Hamrák, executive chef projektu Chef table Slovakia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close