Groof bistro, alebo inak – Grill on the Roof (gril na streche) je nový unikátny koncept na zelenej streche komplexu Nivy v bratislavskom Ružinove. Stojí za ním mladý šikovný kuchár Martin Maňas s kolegom a kamarátom Michalom. Ako už napovedá samotný názov, hlavnú rolu pri príprave jedál hrá gril, ktorý im dodáva špecifickú vôňu a chuť pravého BBQ.
Perfektné miesto
Ešte kým sa dostaneme k samotnému konceptu s popisom, sa pozrieme na miesto, kde sa nachádza. Groof je umiestnený v malej, modernej budove na streche obrovského komplexu OC Nivy. Na streche sa nachádza aj detské ihrisko, bežecká dráha, outdoorová posilňovňa či miesta na oddych s krásnym výhľadom na okolie. Coctail&grill bistro má pri sebe terasu s posedením a hlavne grilom, kde chalani pripravujú zaujímavé jedlá tvorené z veľkej väčšiny z lokálnych surovín.
Čo tu môžete ochutnať?
Poďme k tomu hlavnému, k jedlu a drinkom. Martin so svojim tímom bude počas priaznivého počasia pripravovať špeciality na griloch OFYR, t.j. priamo na plameňoch z kvalitného dreva. Takto grilované jedlo dostáva do seba úplne iné chute, ako z bežného plynového, elektrického či grilu na uhlie. Ako sám Martin hovorí „oheň je to nejlepší koření“. Môžete sa tešiť na dobré mäso, čerstvé ryby, ale aj rôzne varianty pre vegetariánov a vegánov. K vynikajúcemu jedlu samozrejme nemôže chýbať osviežujúci nápoj. Okrem kávičky si dáte v bistre Groof napríklad aj znamenité sezónne limonády.
My sme v prvé dni po otvorení ochutnali bravčový bôčik, ktorý bol najprv niekoľko hodín varený metódou Sous vide a neskôr dopečený na grile do chrumkava. K nemu chalani podávali grilované zemiaky, majonézu a uhorkový šalátik s kôprom. Musíme sa priznať, že bôčik bol fantastický. Ochutnali sme aj pečenú Salsicciu (klobásu), ktorá vôbec nezaostávala. Obe jedlá bolo možné objednať aj s chlebíkom namiesto zemiakov. A drinky? Ochutnali sme rovno tri. Prvý z drinkov bola limonáda z domácej broskyne s broskyňovou espumou na vrchu, doplnenú o vetvičky čerstvého tymianu. Druhá limonáda bola korenistejšia, s badiánom, pečeným ananásom a plátkom sušeného pomaranču. Do tretice sme si pochutnali už na alkoholickom drinku s Organics zázvorovým nápojom od Red-bullu so sirupom a burbonom. Sami by sme nevedeli vybrať najlepší drink, určite skúste všetky.
Jedlá budú, samozrejme, sezónne obmieňať. Vždy by mali byť na výber približne 4 pokrmy z ktorých aspoň jedno bude vegetariánske/vegánske.
Pár slov na záver…
Martin je človek, ktorý si naše gastro srdcia získal veľmi rýchlo, pre jeho vášeň nielen k vareniu, ale hlavne k surovinám a ku grilovaniu na kvalitnom grile a ohni. Jeho nasadenie, správanie sa k zákazníkom a vždy príjemné vystupovanie, je základom, ale aj zárukou, kvalitného projektu. Sme si istí, že tak ako sa Martinovi darilo doteraz, tak sa bude dariť aj bistru Groof.
Vám odporúčame navštíviť prevádzku osobne a presvedčiť sa o týchto slovách na vlastnej koži. Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako Vám chutilo.
Ak by ste nevedeli ako tam trafiť, cestu do Groof bistro nájdete na našej gastro mape.
Fotografie by Groof
Text by Dávid